Nederlands

Onderwijs

Cognitieve Fitness als hulpmiddel in het onderwijs

Kinderen leren veel, maar ze leren weinig bewegend. Hierdoor ontwikkelen kinderen zich minder goed, worden ze te dik en zijn ze meer vatbaar voor psychische aandoeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat leren door beweging sneller gaat, doordat er meerdere hersengebieden tegelijk betrokken worden bij het leerproces. Inmiddels is duidelijk dat fysieke beweging of het ervaren van stress van grote invloed is op ons denk- en leervermogen. Helaas zijn deze nieuwe bevindingen maar beperkt of soms helemaal niet meegenomen in hoe er momenteel op scholen les wordt gegeven. 

  • Lessen zijn doorgaans statisch en kinderen moeten vanuit hun stoel achter hun bureau leren. 
  • Gymlessen worden wegbezuinigd.
  • Als er gymlessen zijn, worden ze vaak op het einde van de dag gepland.
  • School gaat om presteren, de druk wordt opgevoerd en er wordt weinig begeleiding gegeven op hoe de kinderen hun rust kunnen vinden.

Zou het niet beter zijn als:

  • we de kinderen een actieve leerhouding laten aannemen (zoals wandelen of voor een theoretische les).
  • de gymlessen worden benut om de schoolprestaties positief te beïnvloeden.
  • er bewust wordt gepland wanneer er fysieke activiteiten worden gedaan om dit effectief te laten zijn tijdens de theoretische uren.
  • alle kinderen al jong leren hoe ze controle over hun emotie kunnen krijgen zodat ze in een optimale staat van leren komen.

 

Cognitieve Fitness gaat verder...

Door deze methode als thema te hanteren op je school en te verwerken in je visie draag je het uit naar de kinderen en de ouders. Het wordt een dagelijks terugkerend gebeuren, wat onderdeel zal gaan worden van de kinderen. De ouders worden erbij betrokken om het maximale effect eruit te halen. Ze krijgen via informatiebijeenkomsten en workshops kennis van hoe hun kinderen leren. Het effect van sporten, samen nieuwe dingen ervaren, voeding, focusoefeningen en voldoende (nacht)rust op het leervermogen van hun kinderen komen hierbij aan bod.

Cognitieve Fitness is geen leermethode, maar kan gezien worden als een gezonde levensstijl die het effect van iedere leermethode zal vergroten.

Cognitieve Fitness © 2019. Alle rechten voorbehouden.